Royal Dental

Mondhygiënist

Mondhygiënist

Gezonde tanden en tandvlees.

De mondhygiënist van Royal Dental Tandheelkunde in Capelle aan den IJssel houdt uw gebit en tandvlees in optimale gezondheid. Een tandarts kan u niet altijd alle mondzorg leveren die u nodig heeft. Die zorg neemt de mondhygiënist vervolgens op zich. Heeft u bijvoorbeeld last van bloedend of teruggetrokken tandvlees? Of een slechte adem of losstaande tanden? Onder andere deze gevallen zijn werk voor de mondhygiënist.

Plan een bezoek in als u last heeft van:

 • Aanslag op uw tanden of tandsteen
 • Verkleurde tanden
 • Gevoelige tanden voor kou, warmte, zoetigheid of zuur
 • Gezwollen en rood tandvlees
 • Losstaande tanden
 • Tandvlees dat niet aansluit op de tanden

 Onze mondhygiënist zorgt weer voor gezonde tanden en tandvlees. Maak een afspraak of informeer bij onze collega’s.

Wanneer moet ik een afspraak maken bij de mondhygiënist?

Voorkomen is beter dan genezen. Gezond tandvlees is roze, ligt strak om de tanden en kiezen heen, en bloed niet. Een gezond gebit is minder vatbaar voor gaatjes (cariës). De meeste behandelingen die wij bieden zijn gericht op het voorkomen van problemen aan tandvlees en gebit. Zijn er problemen ontstaan, dan richt onze behandeling zich op het genezen.

Gebitsproblemen

Heeft u één of meerdere van onderstaande klachten? Maak dan een afspraak bij de mondhygiënist.

 • Gezwollen tandvlees
 • Bloedend tandvlees, bijvoorbeeld tijdens of na het poetsen
 • Teruggetrokken tandvlees
 • Regelmatig last van gaatjes
 • Kiezen of tanden die los zitten
 • Tandsteen en andere aanslag op het gebit
 • Slechte adem

Behandelingen bij de mondhygiënist

Royal Dental biedt diverse behandelingen om uw gebit en tandvlees in goed conditie te houden of weer in goede conditie te brengen. Zo worden problemen aan uw gebit voorkomen. Denk aan behandelingen gericht op preventie, zoals onderzoek, advies over het schoonhouden en onderhoud van uw gebit. Daarnaast behoren het sealen van tanden en kiezen, het verwijderen van tandsteen (tandplak) en het aanpakken van aandoeningen als parodontitis en gingivitis tot de mogelijke behandelingen van de mondhygiënist.

Advies en doorverwijzingen

De tandarts geeft u tijdens de controle advies over aandachtspunten voor uw gebit. Als de tandarts op gebitsproblemen stuit, kan hij  u doorverwijzen naar de mondhygiënist.

De behandeling

Tijdens de behandeling onderzoekt de mondhygiënist uw gebit en tandvlees. Het onderzoeken van het tandvlees, het verwijderen van tandsteen (tandplak) en het reinigen van het gebit kan pijnlijk zijn. Een verdoving behoort tot de mogelijkheden. De duur van de behandeling is afhankelijk van de conditie van uw tandvlees en gebit. Meestal zijn er meerdere behandelingen nodig voor het gewenste resultaat is bereikt.

Zwangerschap en mondhygiëne

Tijdens de zwangerschap is goede gebitsverzorging extra belangrijk. Onder invloed van de stijgende hormoonspiegel is het gebit en het tandvlees extra gevoelig voor problemen. Het tandvlees kan opzwellen, roder worden en eerder bloeden tijdens het poetsen. Het gebit is overgevoelig voor tandplak. Deze parodontitis problemen kunnen een grote invloed hebben op de zwangerschap. Zo is uit onderzoek gebleken dat er een verhoogd risico op vroeggeboorte of een laag geboortegewicht is.

Bekijk hier het informatiefilmpje van het Ivoren Kruis over zwangerschap en mondverzorging.

Kosten mondhygiënist

De Nederlandse Zorgautoriteit; de NZa, bepaalt alle tarieven voor tandheelkundige behandelingen, dus ook voor de mondhygiënist. De kosten zijn in heel Nederland gelijk. Als de tandarts meer tandheelkundige handelingen moet uitvoeren, kan dat extra kosten met zich meebrengen. Bekijk de tarieven voor een volledig overzicht.

Plan nu uw afspraak in bij de mondhygiënist van Royal Dental

Is het tijd dat u een afspraak maakt bij de mondhygiënist of heeft u klachten? Plan dan nu een afspraak in bij onze assistentes. Bel 010 450 59 83 of vul ons contactformulier in. Ook nieuwe patiënten zijn van harte welkom en kunnen zich direct online inschrijven.